Dziwny dźwięk przy hamowaniu silnikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JareK77
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Fabia combi (NJ5)

Dzięki chłopaki

Obawiałem się jak to wyjdzie ale moim zdaniem wyszło zajebiście

Więcej fotek

• JareK77
    Drive
    • 2014
    • 51

Witam

Podczas hamowania silnikiem na 1 i 2 biegu najwyraźniej słychać dziwny dźwięk, dochodzący prawdopodobnie ze skrzyni biegów. Dźwięk zbliżony jest jakby do uszkodzonego łożyska. Na innych biegach raczej tego nie słychać, lub jest dużo ciszej, nie sprawdzałem dokładnie. Serwis natomiast twierdzi, że jest to normalny dźwięk pracy skrzyni biegów wydobywający się z pracujących przekładni zębatych. Dziwne dla mnie troszkę to jest. W Fabii czegoś takiego nie było. Dźwięk wydaje się bardziej intensywny przy mocno skręconych kołach. W samochodzie jest jakiś system odzyskiwania energii podczas hamowania z wykorzystaniem alternatora. Czy jest możliwe, że wspomniany dźwięk pochodzi właśnie z tego systemu? Czy u Was też coś słychać?

Pozdrawiam
    --
    JareK

Komentarz

• Przem78
      Rider
      • 2013
      • 561

Zamieszczone przez JareK77
      Podczas hamowania silnikiem na 1 i 2 biegu
      Może to silnik i skrzynia wołają pomocy bo mają za małe obroty i za duże przeciążenia IMO hamowanie silnikiem to się stosuje od 6->3 a później to już nóżka pracuje
      Pozdr. Przemek

Komentarz

• JareK77
        Drive
        • 2014
        • 51

To na pewno nie są za małe obroty. Natomiast co do hamowania silnikiem mam tu na myśli przypadek, gdy ruszam np. ze świateł lub w korku i czasami to na pierwszym biegu bądź już na drugim, zdejmując nogę z gazu trzeba wyhamować, bo korek lub inna sytuacja drogowa. Wtedy wyraźnie to słychać.
        --
        JareK

Komentarz

• Przem78
          Rider
          • 2013
          • 561

To na pewno nie są za małe obroty. Natomiast co do hamowania silnikiem mam tu na myśli przypadek, gdy ruszam np. ze świateł lub w korku i czasami to na pierwszym biegu bądź już na drugim, zdejmując nogę z gazu trzeba wyhamować, bo korek lub inna sytuacja drogowa. Wtedy wyraźnie to słychać.
          Dokładnie takie sytuacje miałem na myśli i ja wtedy staram się wciskać sprzęgło i ewentualnie potem nawet na 2 delikatnie puszczać i rozpędzać się, żeby nie przeciążać napędu.
          Pozdr. Przemek

Komentarz

• JareK77
            Drive
            • 2014
            • 51

Dziś dokładniej przysłuchałem się "problemowi". Okazało się, że ów dźwięk nie pojawia się od razu po zdjęciu nogi z gazu, tylko z 0,5 do 1 sek opóźnieniem, tak jakby faktycznie dołączany został jakiś dodatkowy mechanizm.
            --
            JareK

Komentarz

• greg505
              L&K
              • 2013
              • 1239

JareK77, od kiedy w tym silniku jest system odzyskiwania energii?
              Black magic

Komentarz

• Przem78
                Rider
                • 2013
                • 561

Zamieszczone przez greg505
                Od kiedy dołożyli SS ??
                Pozdr. Przemek

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

Zamieszczone przez Przem78
                  Od kiedy dołożyli SS ??
                  Nigdzie w instrukcji o tym nie pisze, wiec skad takie info?
                  Black magic

Komentarz

• Przem78
                    Rider
                    • 2013
                    • 561

Zamieszczone przez Przem78
                    Od kiedy dołożyli SS ??
                    Nigdzie w instrukcji o tym nie pisze, wiec skad takie info?
                    No jeżeli jest SS to jest też system rekuperacji energii.

Cytat ze strony Skody w informacjach o modelu

Odzyskiwanie energii hamowania
                    Dzięki odzyskiwaniu energii z hamowania ©KODA Octavia jest jeszcze bardziej oszczędna.
                    Odzyskiwanie energii

wybieramy ekologia i + przy kołach/hamulcach przedniej osi
                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• JareK77
                      Drive
                      • 2014
                      • 51

gdzieś w dokumentach ostatnio czytałem (cytuje z pamięci) "system Start-Stop z odzyskiwaniem energii z wykorzystaniem alternatora" - ale nie pamiętam czy w instrukcji czy w innych dokumentach. Jeśli faktycznie połączone jest to z systemem SS, to jego wyłączenie powinno zlikwidować niepokojący dźwięk.
                      --
                      JareK

Komentarz

• kylo76
                        Rider
                        • 2013
                        • 743
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Też słyszę coś w rodzaju buczenia, jak jadę na biegu z górki z obrotami około 1tys/min. Od razu dodam, że nie szarpie silnikiem. Cichnie przy wciśnięciu sprzęgła albo zwiększeniu obrotów. Wybieram się do serwisu w celu zrobienia jednej rzeczy to ich od razu o to zaczepię i przy okazji o wodę w uszczelkach drzwi kierowcy.
                        O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• JareK77
                          Drive
                          • 2014
                          • 51

u mnie woda zbiera się także w drzwiach po stronie pasażera
                          --
                          JareK

Komentarz

• kylo76
                            Rider
                            • 2013
                            • 743
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

u mnie woda zbiera się także w drzwiach po stronie pasażera
                            Jak się będziesz wybierał do serwisu to zapytaj o tą przypadłość, może już wiedzą co z tym zrobić. Z tą wodą to jak komu się trafi, niektórzy nie mają, inni mają w jednych drzwiach, jeszcze inni we wszystkich.
                            O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Elberoth
                              Classic
                              • 2014
                              • 12
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

u mnie jest podobny problem ,ale na 3 i 4 biegu . Przebieg 5500 km . W okolicy prędkości 70-80 km/h głośnie "miałczenie" przy hamowaniu silnikiem , zgłosiłem w zeszłym tygodniu w serwisie , panowie pojeździli i ponoć zgłosili problem w SAP , dzisiaj dostałem telefon z ustaleniem daty naprawy . Coś szybko się za to zabrali.....

Komentarz

• lukaszc2
                                Rider
                                • 2013
                                • 376

od razu po zdjęciu nogi z gazu, tylko z 0,5 do 1 sek opóźnieniem,
                                To akurat normalne pomimo, że puściłeś "gaz" to komputer nie odcina od razu dopływu paliwa odcina część a potem dopiero po jakiejś sekundzie resztę, jest to związane z systemem, który skoda nazwała (albo wszędzie się tak nazywa) system optymalizacji przyczepności podczas hamowania silnikiem MSR.
                                Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• krzyniek2014
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 1

Zamieszczone przez Elberoth
                                  u mnie jest podobny problem ,ale na 3 i 4 biegu . Przebieg 5500 km . W okolicy prędkości 70-80 km/h głośnie "miałczenie" przy hamowaniu silnikiem , zgłosiłem w zeszłym tygodniu w serwisie , panowie pojeździli i ponoć zgłosili problem w SAP , dzisiaj dostałem telefon z ustaleniem daty naprawy . Coś szybko się za to zabrali.....
                                  Witam, Mam podobny odgłos i wrażenia słuchowe - "miałczenie" przy podobnej prędkości i hamowaniu silnikiem. Czy udało się zdiagnozować jaki to problem?

Komentarz

• Elberoth
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 12
                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez krzyniek2014

Witam, Mam podobny odgłos i wrażenia słuchowe - "miałczenie" przy podobnej prędkości i hamowaniu silnikiem. Czy udało się zdiagnozować jaki to problem?
                                    Jestem umówiony na serwis z początkiem lipca , Skoda jest niechętna na wymianę skrzyni , chcą ja naprawiać ,zapewne wymienia łożyska i tyle .....
                                    W poniedziałek będę jeździł autem kolegi u którego jest ten sam problem i po wymianie łożysk szumy nie zniknęły , zobaczymy jak to wygląda ....
                                    Generalnie te same problemy są w Rapidach i Golfach VII z silnikami 1.6 tdi i skrzyniami 5 -ciobiegowymi .

Komentarz

• JareK77
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 51

U mnie ten "problem" jest wyraźnie słyszalny przy skręconych kołach. Ostatnio też zauważyłem, że bardzo sporadycznie, raz na dzień, lub dwa słyszę z przedniego zawieszenia metaliczny odgłos puknięcia. Zawsze przy ruszaniu. Na tą chwilę nie jest on na tyle powtarzalny, żeby jechać do ASO.
                                      --
                                      JareK

Komentarz

• lukrys
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 435

i co wiadomo coś co jest powodem tego miałczenia, piszczenia?

Komentarz

• Elberoth
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 12
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

niestety jest problem...
                                          auto było w serwisie , skrzynie rozebrali i wymienili łożyska mechanizmu różnicowego , pytałem co to ma wspólnego z wyciem na 3 i 4 biegu , stwierdzili że będzie dobrze..... No i oczywiście jest nadal źle . Nie rozwiązało to sprawy . W najbliższy poniedziałek jade kolejny raz do serwisu celem umówienia terminu zostawienia auta na naprawę . Tym razem nie zgodzę się na rozgrzebywanie skrzyni ,tylko na wymiane . Mamy już 4 auta w firmie w których są te same problemy . Dotarłem do 3 skód które miały już skrzynie wymienioną i na to się też chce powołać . Podejrzewam że z tych skód radości nie będzie.....

Komentarz

• bonovox
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 3

Skrzynia LHY 6b

Ja po rozebraniu skrzyni lekko zbaranialem. Jedno lozysko SKF BT1B 328612 totalnie zmielone plus ubytki w waleczkach. Masakra jednym slowem. Auto ma niespelna 3 lata i 99kkm. Mój mechanik mówi że jeszcze takiej akcji nie widzial, no ale może zajmował się starszymi skrzyniami z lożyskami z prawdziwej stali. Dodam że inne łożyska w skrzyni są ok. Mam nadzieje że po wymianie będę mogl napisać że grzechotanie ustalo na dobre.

bieżnia łożyska

wałki łożyska

edit:

Na szczęście po wymianie łożysk cisza ... mam nadzieje że tak już będzie przez dłuższy czas.

Komentarz

Pracuję...